XBMC

logo2XBMC je bezplatný a open-source multimediální přehrávač vyvinutý XBMC Foundation. Je k dispozici pro mnoho operačních systémů a hardwarových platforem jako televizory a podobné. To umožňuje uživatelům přehrávat a sledovat většinu videí, hudby a obrázků, ve všech běžných formátech, z místních i síťových úložišť.

Můžeme si vytvářet vlastní playlisty, různé audio vizualizace, slideshow obrázků, předpověď počasí a mnohem více díky rozšířením od uživatelů. XBMC byl původně vytvořen jako media center s názvem "Xbox Media Center" pro původní Xbox. Jak jsem již zmínil XBMC podporuje řadu operačních systémů, dokonce i Android. Pokud máte zařízení, které jede na OS Android, můžete si stáhnout ze stránek výrobce (xbmc.org) instalační balíček. Bohužel zatím XBMC není možné stáhnout přes Google Play, ale autoři slibují, že se toho můžeme dočkat v blízké budoucnosti. XBMC by měl být schopno rozjet každé zařízení, které jede na Androidu 2.3 a novějším. Autoři nezapomínají ani na OS od Applu. XBMC podporuje zařízení, která jedou na iOS 4.0 a novější. Dokonce pokud vlastníte ATV 2 (Apple TV) tak si můžete XBMC zprovoznit, bohužel na všechny zařízení od Applu musíte být jailbrakem, aby se XBMC správně rozjelo. Nechybí i podpora Max OS X. Podpora OS, které jsou založena na Linuxu, také nechybí, pod oficiální verze patří XBMC na Ubuntu a XBMCbuntu (jedná se o standalone verzi XBMC). Další jsou Arch, Foresight, Gentoo, Mageia, Mandriva, Debian. Pak jsou i verze neoficiální, upravené uživateli: Ubuntu (upravené verze), Fedora, CentOS, openSUSE, Debian Squeeze (pro starší verze Debianu), MintPPC. A jako vždy nesmí chybět podpora systémů Windows. Autoři uvádějí že je XBMC možno rozjet na Win 95 a novějšmí. Zdrojový kód XBMC je šířen jako open-source pod licencí GNU GPL (GNU General Public License), spravovaná XBMC media center projektem). Na tomto programu pracuje spousta dobrovolníků, kteří na něm dšlají ve svém volném čase bez jakéhokoliv velkého zisku.


Instalace:
Na samotné instalaci XBMC není nic náročného. Možná stojí jen za zmínku dát pozor, co nainstalovat. V plném balíčku jsou přítomny všechny jazykové modifikace, které mohou být pro většinu uživatelů zbytečné.

Prvotní spuštění a načtení databáze filmů, seriálů a hudby
Jako první bych měl zmínit, že kdykoliv se potřebujete dostat do hlavního menu stačí zmáčknout domeček v pravém dolním rohu.
Na první pohled může XBMC vypadat dost nepřehledně, ale po bližším seznámení zjistíme, že program je velmi intuitivní.

Zde můžeme vidět základní nabídku videos, movies, pictures, weather, TV shows, music, programs, systém.

Jako první zamíříme do nastavení

Abychom nastavili češtinu, musíme zajít do Appearance - International

Zde pod Language nastavíme správný jazyk Czech a zkontrolujeme, jestli je nastavený správný region CZ.

Abychom se mohli začít dívat na Videa, musíme nejdřív v XBMC určit, kde na disku se nacházejí.

Nejdříve otevřeme Videa

Klikneme na soubory

A přidat video

 

Pomocí vyhledat najdeme cestu do složky, kde máme uložené Filmy nebo TV seriály. Nesmíme zapomenout pojmenovat tento kanál medií.

Poté, co klikneme na OK, XBMC po nás bude chtít vědět, co to přidáváme.

 

Nastavíme, o co se jedná a také stahovač informací. Na začátku zde najdeme jen The Movie Database, ale pomocí „Získat více…“ můžeme přidat například CSFD, IMDB, …. Pokud jsou filmy v jednotlivých složkách, nesmíme zapomenout zaškrtnout dané políčko. V „Nastavení“ si můžeme upravit, jak chceme, aby se jednotlivé filmy zobrazovaly. Po stisknutí OK se nás XBMC zeptá,  jestli může zkontrolovat cestu a načíst filmy, které se tam vyskytují.

Až XBMC vše zkontroluje,  najedeme v hlavním menu na položku Filmy. Objeví se nám seznam filmů, které to nalezlo. Jak je postupně budete sledovat, tak u nich budete mít fajfky, pokud máte nějaký film rozkoukaný, bude tam ikonka Play. XBMC si pamatuje, kde jste skončili a při opětovném spuštění se Vás zeptá jestli chcete pokračovat tam, kde jste skončili, nebo začít znovu.

Pokud tam nemůžete najít nějaký film, nic se neděje, byl totiž špatně pojmenován a XBMC nepřišlo na to, o který film se jedná. Pokud film nechcete přejmenovávat, nevadí, stačí v hlavním menu jít do nabídky Videa – Soubory a vybrat v jaké cestě se daný film vyskytuje a manuálně ho spustit.

Pokud chcete přidat další filmy v jiných destinacích, popřípadě seriály nebo hudbu stačí zopakovat stejný postup a jen vybrat obsah správný složky a XBMC se postará o zbytek.

Během přehrávání samozřejmě můžete přidávat titulky, měnit zvukové stopy, posunovat jak titulky, tak i zvukovou stopu, měnit audio výstupy.

 

Sledování on-line filmů a seriálů

BMC podporuje i stream z různých stránek. Stačí jen zajít do Videa – Doplňky Videa – Získat více … a vybrat si z mnoha oficiálně podporovaných stránek. Nevidíte stránku, kterou byste chtěli sledovat? Nezoufejte, je veliká šance, že daný doplněk už někdo vytvořil.

Pokud chcete sledovat české stránky jako sledujuserialy.cz, befun.cz, eserial.cz a mnoho dalších stačí stáhnout repositář zde: code.google.com/p/xbmc-doplnky/ Soubor si uložte někde na disk a v XBMC běžte do Nastavení – Doplňky - Instalovat doplněk ze zip archivu.

Najděte cestu ke staženému ZIP archívu a XBMC si načte obsah archívu. Až se nám vpravo dole zobrazí okno, že repositář byl nainstalován, klikneme na „Získat doplňky“, klikneme na správný repositář – Doplňky videa a nainstalujeme doplňky pro stránky, ze kterých chceme filmy sledovat.

Teď už jsou doplňky povoleny a můžeme přejít ke sledování. Jednotlivé doplňky najdeme ve Videa – Doplňky a zde si vybereme, jakou stránku chceme.

Ptáte se proč sledovat filmy přes XBMC když můžu normálně zajít na stránku a pustit si to tam? XBMC může streamovat pořád i když uploader videa má limit na dobu sledování videa. Popřípadě dokáže streamovat i ze stránek, kde je potřeba daný film stáhnout.

Informace o filmech a hudbě

Pokud chceme získat informace o filmech,  tak nemusíme chodit na žádnou jinou stránku, stačí pravým kliknutím na film zvolit informace o filmu, kde se dozvíme vše, co chceme, jako obsazení, hodnocení a také kvalitu našeho staženého filmu.

Hodnocení XBMC

XBMC už používám pár let a musím říct, že jsem si ho velmi oblíbil. Na první pohled lze říct, že se jedná o celkem komplexní program a nastavení jednotlivých věcí se musí dost hledat, ale pokud uživatel vše nastaví, může se těšit těch nejlepších výsledků. Jako malý bonus, lze XBMC na Vašem PC ovládat přes mobil pomocí aplikace XBMC remote. Jediný zápor, co jsem zatím našel (kromě složitosti nastavení) je, že XBMC nepodporuje wireless sluchátka. (Vždy je možnost, že jsem jen nenašel správné nastavení ) 

Edit: Po poslednim updatu 13.0 Gotham jsou jiz wireless sluchátka podporována a výstup se dá nastavit v Nastavení systému

Tags: software, XBMC

Comments   

emigrant
0 # RE: XBMCemigrant 2014-03-30 21:14
Tak jsem nahodil na fedoru 20 a po case dam vedet, jak jsem spokojen. Diky za tip
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
emigrant
0 # asi takemigrant 2014-10-26 20:49
Quoting emigrant:
Tak jsem nahodil na fedoru 20 a po case dam vedet, jak jsem spokojen. Diky za tip

Radsi pojedu na svem zpusobu, coz znamena, ze mam svoje programy nez mit jeden na vsechny :-)
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator